VŘ

Václav Velčovský: Význam vzdělávání pro demokratickou společnost

V roce 2022 obdrželo ruské sdružení Memorial Nobelovu cenu za mír. Je sítí mnoha organizací, které se již od konce 80. let věnují vyrovnávání se s totalitní sovětskou minulostí a také ochraně lidských práv v současném Rusku. Memorial se v posledních letech věnoval také osvětové činnosti, připomínal potřebu otevřeně se postavit k represivní minulosti své země a organizoval vzdělávací programy pro školy i veřejnost. Generální prokuratura však rozhodla o jeho likvidaci, neboť na některých svých publikacích organizace neuvedla, že je dle ruského práva tzv. zahraničním agentem. Prokuratura dále zrušení odůvodňovala „nesprávnou“ interpretaci sovětských dějin, „lživým“ obraz SSSR nebo současnou kritikou orgánů státní moci.

Dnes nejen o Memorialu přijela do Prahy diskutovat Irina Ščerbakova, jeho spoluzakladatelka, a aktivistka za lidská práva Olga Misik. Ta proslula akcí, kdy jako sedmnáctiletá předčítala vojenským těžkooděncům ústavu Ruské federace. Obě představily své osudy, ale také to, jaký je každodenní život v Rusku, jak se proměnil dějinný diskurs či jak funguje protiukrajinská propaganda a represe státní moci. Obě přitom zdůraznily důležitost svobodného vzdělávání jako předpokladu pro demokratický režim a pro rozvoj každého jednotlivce.

Václav Velčovský, vrchní ředitel sekce mezinárodních vztahů, EU a ESIF MŠMT, v diskusi uvedl aktivity MŠMT, zmínil plán OP JAK na podporu občanského vzdělávání a opatření, kterými MŠMT reagovalo na ruskou agresi proti Ukrajině. „Musíme si stále opakovat rozdíl mezi názory a fakty – právě díky tomu můžeme odolávat v době nekonečného množství dat manipulacím všeho druhu. A ani ruské označení „speciální vojenská operace“ nemůže zakrýt pravou tvář agresorské války proti suverénnímu státu,“ uvedl.

Akci organizoval Odbor strategické komunikace státu Úřadu vlády České republiky.