Start druhé vlny Šablon OP JAK

Praha, 23. září 2024 – Operační program Jan Amos Komenský (OP JAK) pokračuje s podporou škol formou oblíbeného formátu šablon. První vlnu šablon využilo více než 83 % českých škol k podpoře společného vzdělávání, zkvalitňování výuky i rozvoje kompetencí pedagogů. Navazující dvě výzvy poskytnou celkem 6,5 miliardy Kč z evropských fondů především na personální podporu, profesní rozvoj pracovníků a podporu vzdělávání dětí, žáků a účastníků zájmového vzdělávání na další tři roky. Výzva Šablony pro MŠ a ZŠ II byla právě vyhlášena, zatímco výzva pro SŠ a VOŠ II odstartuje 26. září 2024. Příjem žádostí začne už v říjnu.

„Šablony jak v OP VVV, tak v OP JAK zásadně proměnily kvalitu českého vzdělávacího ekosystému. Díky nim se podařilo implementovat společné vzdělávání i zvládnout integraci uprchlíků z Ukrajiny. Navíc osvědčené nástroje nyní přecházejí do financování ze státního rozpočtu. Přesně tak by měly kohezní intervence fungovat,“ uvedl vrchní ředitel sekce mezinárodních vztahů, EU a ESIF Václav Velčovský.

Šablony OP JAK patří mezi klíčové výzvy v oblasti regionálního školství. Vysoké procento čerpání výzvy i podíl zapojení oprávněných žadatelů svědčí o oblíbenosti formátu zjednodušených projektů. Šablony umožní školám pokračovat v aktivitách podpory vzdělávání, posílení podpůrných pedagogických pozic ve školství a rozvoji pedagogických pracovníků s cílem zlepšit kvalitu vzdělávání a zajistit úspěch každého žáka. Zaměřují se i na podporu marginalizovaných skupin a vrací se také oblíbená aktivita doučování dětí ohrožených školním neúspěchem.

Druhá vlna Šablon OP JAK dosáhla zásadní proměny oproti první, protože vybrané personální pozice, které prošly náročným procesem institucionalizace, budou hrazeny dle předem definovaných parametrů ze státního rozpočtu jako pozice nárokové. Jedná se o školního psychologa a speciálního pedagoga na základních školách. Z tohoto důvodu zůstávají šablony pro tyto pozice především na středních školách, kde navazuje proces jejich institucionalizace.

Přehled konkrétních aktivit, které mohou být podpořeny dle typu žadatele:

 

MŠMT a Česká školní inspekce připravily inspirativní materiál KLÍČE K ROZVOJI ŠKOLY – návrhy, jak je možné šablony využít k prioritním tématům českého školství, tedy k rozvoji gramotností, duševnímu zdraví, aktivní škole a k přechodu dětí z MŠ na ZŠ.

Podání žádosti zůstává oproti standardním výzvám jednodušší. Žadatel sestavuje svůj až tříletý projekt pouze výběrem z předem připravených šablon s dodržením podmínky výzvy pro minimální/maximální výši podpory na jeden projekt.

Žádosti o podporu do výzvy ŠABLONY PRO MŠ A ZŠ II mohou žadatelé předkládat od 7. 10. 2024 do 30. 9. 2025 do 14:00 hodin. Pro výzvu ŠABLONY PRO SŠ A VOŠ II je možné žádosti o podporu předkládat od 10. 10. 2024 do 28. 11. 2025 do 14:00 hodin.

Více informací je k dispozici na stránkách OP JAK v sekci výzvy. Současně je k dispozici konzultační linka pro šablony OP JAK na tel.: 234 814 777 (každý pracovní den od 9 do 15 hodin) a e-mailová adresa dotazyZP@msmt.cz.

Operační program Jan Amos Komenský (OP JAK) je víceletým tematickým programem v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, v jehož rámci je možné v programovém období 2021–2027 využít finanční prostředky ze strukturálních fondů Evropské unie. Celková finanční alokace je 84 miliard Kč, přičemž 41 miliard je určených na podporu výzkumu a vývoje, 17 miliard na podporu vysokých škol a 26 miliard na regionální školství.

Kontaktní údaje

Operační program Jan Amos Komenský
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy   
Sekce mezinárodních vztahů, EU a ESIF

Kontaktní adresa: Harfa Office Park, Českomoravská 2420/15, Praha 9
Doručovací adresa: Karmelitská 529/5, 118 12 Praha 1

Kontaktní e-mail: opjak@msmt.cz

Internetové stránky:
OPJAK.cz
msmt.cz

Facebookový profil: facebook.com/opjak.msmt