Dotaz měsíce k šablonám pro neformální vzdělávání – červenec 2024

Od dubna 2024 Odbor administrace zjednodušených projektů ve spolupráci s konzultační linkou pro šablony OP vybírá jeden z nejčastějších dotazů žadatelů a příjemců zjednodušených projektů výzvy Šablony pro neformální vzdělávání za uplynulý měsíc a zveřejňuje odpověď na webových stránkách OP JAK.

Otázka za červenec 2024 pro výzvu šablony pro neformální vzdělávání

Podali jsme žádost o podporu v červenci 2024 s tím, že zahájíme realizaci projektu již od 1. 8. 2024. Jakým způsobem můžeme financovat aktivity v projektu do obdržení zálohové platby?

Odpověď

Dle Pravidel pro žadatele a příjemce ZP (verze 2), kap. 5.9.2 Financování ex-ante, je příjemci odeslána první zálohová platba po vydání právního aktu, zpravidla do 30 kalendářních dnů.

V případech, kdy je zálohová platba zaslána až po datu zahájení realizace projektu, jsou aktivity v projektu hrazeny z finančních prostředků příjemce dotace. Po připsání zálohové platby na bankovní účet příjemce dotace provede příjemce refundaci výdajů.

V projektech šablon vždy platí, že aktivity probíhají a výstupy vznikají v době ode dne zahájení do dne ukončení realizace projektu. To znamená, že vzdělávání se pracovník/dobrovolník účastní v době realizace projektu, hodiny inovativního vzdělávání dětí a mládeže jsou odučeny a komunitní setkání je uskutečněno také v době realizace projektu atd., a to i před vydáním právního aktu. Finanční toky nejsou ze strany Řídicího orgánu OP JAK sledovány.

S Vašimi dotazy se můžete obracet na konzultační linku pro šablony OP na tel: 234 814 777 nebo písemně na: dotazyZP@msmt.cz.